Pierogi ruskie

Autor:

Kamila O

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 50 dag ziemniaków
  • 40 dag sera białego
  • 4 cebule
  • 50 dag mąki pszennej
  • 1 szkl. ciepłej wody
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, studzimy.



Krok 2

Cebulę obieramy kroimy w kostkę i podsmażamy na złoto na rozgrzanym oleju.



Krok 3

Zimne ziemniaki mielimy w maszynce do mięsa wraz z białym serem, dodajemy ¾ usmażonej cebuli i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy do połączenia farszu.



Krok 4

Mąkę zagniatamy z solą i ciepłą wodą.



Krok 5

Wałkujemy na dość cienki placek i wykrawamy krążki. Nakładamy farsz, zlepiamy boki.



Krok 6

Gotujemy pierogi w osolonej wodzie przez około 4 minuty od wypłynięcia.



Wskazówki

Podajemy z pozostałą cebulką.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.