Jajka faszerowane pieczarkami

Jajka faszerowane to idealny pomysł na jajka w mniej tradycyjnym wydaniu. Sprawdzą się nie tylko na Wielkanoc, ale także na zwykłe śniadanie. Dla fanów pieczarek, śniadanie idealne.

Danie: Śniadanie

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze

Danie: Śniadanie

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 10 jajek
  • - 3 pieczarki + 1 do dekoracji
  • - ½ cebuli
  • - 1 łyżka majonezu
  • - garść natki pietruszki + do dekoracji kilka listków
  • - ¼ łyżeczki soli lub do smaku
  • - ¼ łyżeczki pieprzu do smaku
  • - 2 łyżki oliwy

Przygotowanie

Krok 1

Wodę w garnku zagotowujemy, jajka gotujemy w niej na twardo, czyli ok 11-13 minut. Następnie zalewamy zimną wodą, obieramy i kroimy na połówki. Wyciągamy żółtka.



Krok 2

Cebulę kroimy drobno. Pieczarki lekko myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Pieczarkę do dekoracji kroimy na większe kawałki i smażymy chwilę oddzielnie. Patelnię rozgrzewamy z oliwą i dodajemy cebulę oraz pieczarki. Przyprawiamy (połową ilości) solą i pieprzem. Gdy cebula się zeszkli, patelnię zdejmujemy z gazu.



Krok 3

Do miski wrzucamy żółtka, cebulę, pieczarki, majonez i pokrojoną natkę pietruszki. Przyprawiamy resztką soli i pieprzu, lub do smaku. Miksujemy wszystko, aby zrobiła się gładka konsystencja.



Krok 4 

Farsz przekładamy do białek i podajemy z kawałkami pieczarki, możemy także dodać listki pietruszki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.