Jajka faszerowane to idealny pomysł na jajka w mniej tradycyjnym wydaniu. Sprawdzą się nie tylko na Wielkanoc, ale także na zwykłe śniadanie. Dla fanów pieczarek, śniadanie idealne.
Danie: Śniadanie
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Jajko kurze
Wodę w garnku zagotowujemy, jajka gotujemy w niej na twardo, czyli ok 11-13 minut. Następnie zalewamy zimną wodą, obieramy i kroimy na połówki. Wyciągamy żółtka.
Cebulę kroimy drobno. Pieczarki lekko myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Pieczarkę do dekoracji kroimy na większe kawałki i smażymy chwilę oddzielnie. Patelnię rozgrzewamy z oliwą i dodajemy cebulę oraz pieczarki. Przyprawiamy (połową ilości) solą i pieprzem. Gdy cebula się zeszkli, patelnię zdejmujemy z gazu.
Do miski wrzucamy żółtka, cebulę, pieczarki, majonez i pokrojoną natkę pietruszki. Przyprawiamy resztką soli i pieprzu, lub do smaku. Miksujemy wszystko, aby zrobiła się gładka konsystencja.
Farsz przekładamy do białek i podajemy z kawałkami pieczarki, możemy także dodać listki pietruszki.
Dodaj komentarz