Makaron w sosie z grzybów leśnych

Autor:

Joanna Kryla

Grzyby pokroić w drobniejsze kawałki. Cebulę obrać i pokroić na drobną kosteczkę. Cebulę szklić na rozgrzanym maśle. Kiedy cebula już się zeszkli dołożyć do garnka z cebulą grzyby i wszystko razem smażyć ok 10 minut cały czas mieszając. Zalać wodą tak aby nakryła grzyby, dodać przyprawy i dusić ok 1 godzinę. W miarę wygotowywania się wody uzupełniać ją. Śmietanę zahartować gorącym sosem i wlać ją do garnka, ponownie wszystko zagotować. Makaron ugotować w osolonej wodzie al'dente. Gorący makaron obficie polać sosem. Smacznego!

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 350 g grzybów leśnych (mrożonych lub świeżych)
  • Cebula
  • 150 g kwaśnej śmietany 18 %
  • 1 łyżka masła, Łaciate
  • 1 listek laurowy
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • Sól
  • Pieprz
  • 200 g grubego makaronu (np. kokardki)

Przygotowanie

Krok 1

Grzyby pokroić w drobniejsze kawałki.



Krok 2

Cebulę obrać i pokroić na drobną kosteczkę. Cebulę szklić na rozgrzanym maśle. Kiedy cebula już się zeszkli dołożyć do garnka z cebulą grzyby i wszystko razem smażyć około 10 minut cały czas mieszając. Zalać wodą tak, aby nakryła grzyby, dodać przyprawy i dusić około 1 godzinę. W miarę wygotowywania się wody uzupełniać ją.




Śmietanę zahartować gorącym sosem i wlać ją do garnka, ponownie wszystko zagotować. Makaron ugotować w osolonej wodzie al'dente. Gorący makaron obficie polać sosem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.