Chlebki Naan

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 1 szklanka ciepłej wody (45°C)
  • 1/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki mleka UHT Łaciate 3,2%
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki soli
  • 4 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki czosnku
  • 1/4 szklanki masła Łaciate

Przygotowanie

Krok 1

W dużej misce rozpuść drożdże w ciepłej wodzie. Dodaj cukier, mieszaj aż się rozpuści. Dodaj mleko, jajko, sól i wystarczającą ilość mąki, aby uzyskać miękkie ciasto. Wyrób na lekko posypanej mąką powierzchni przez około 6 do 8 minut, aż będzie gładkie. Umieść ciasto w nasmarowanej olejem misce, przykryj wilgotną ściereczką i odstaw na około 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.



Krok 2

Po wyrośnięciu, ponownie zagnieć ciasto i podziel je na 8 równych kulek. Rozwałkuj każdą kulkę na owalny placek o grubości około 0,5 cm.



Krok 3

Rozgrzej patelnię lub grill na średnim ogniu. Dodaj masło i drobno posiekany czosnek na patelni. Smaż przez kilka sekund. Połóż jeden z placków na patelni. Smaż przez 2 do 3 minut, aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Obróć i smaż kolejne 2 do 3 minut. Powtarzaj z resztą placków.



Krok 4

Posmaruj ciepłe chlebki naan roztopionym masłem przed podaniem. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.