Spaghetti w kremowym sosie z kurkami

Spaghetti w kremowym sosie z kurkami i natką pietruszki należy do dań prostych, a przy tym wyjątkowo smacznych i aromatycznych, dzięki czemu sprawdzi się również na ważniejsze okoliczności. Oczywiście można użyć innego rodzaju makaronu - świetnie pasują do niego na przykład wstążki.

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 200 g makaronu spaghetti
  • 200 g kurek
  • 1 cebula
  • 100 g śmietanki UHT Łaciata 30%
  • 80 g mascarpone Mlekpol
  • 1 łyżka masła Rolmlecz
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Dodatkowo:

  • 2 łyżki tartego sera Jantar
  • ½ pęczka natki pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Cebulę pokroić w drobną kostkę. Kurki dobrze oczyścić.



Krok 2

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.



Krok 3

Na patelni rozgrzać masło i oliwę. Dodać cebulę, a gdy się zeszkli, dorzucić kurki. Smażyć, aż z kurek odparuje woda. Posolić i popieprzyć, a następnie wlać śmietankę. Dusić przez 5 minut.



Krok 4

Posiekać natkę pietruszki.



Krok 5

Patelnię zdjąć z gazu, dodać mascarpone i mieszać do uzyskania gładkiego sosu. Spróbować i ewentualnie doprawić solą oraz pieprzem. Dodać makaron i dokładnie połączyć go z sosem.



Krok 6

Makaron przełożyć na talerze. Przed podaniem posypać serem Jantar i posiekaną natką pietruszki. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.