Spaghetti w kremowym sosie z kurkami

Spaghetti w kremowym sosie z kurkami i natką pietruszki należy do dań prostych, a przy tym wyjątkowo smacznych i aromatycznych, dzięki czemu sprawdzi się również na ważniejsze okoliczności. Oczywiście można użyć innego rodzaju makaronu - świetnie pasują na przykład wstążki.

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 200 g makaronu spaghetti,
  • - 200 g kurek,
  • - 1 cebula,
  • - 100 g śmietanki kremówki 30% Łaciata,
  • - 80 g mascarpone Mlekpol,
  • - 1 łyżka masła Łaciate,
  • - 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • - sól i świeżo zmielony pieprz

Dodatkowo:

  • - 2 łyżki tartego parmezanu,
  • - ½ pęczka natki pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Cebulę pokroić w drobną kostkę. Kurki dobrze oczyścić.



Krok 2

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.



Krok 3

Na patelni rozgrzać masło i oliwę. Dodać cebulę, a gdy się zeszkli, dorzucić kurki. Smażyć, aż z kurek odparuje woda. Posolić i popieprzyć, a następnie wlać śmietankę. Dusić 5 minut.



Krok 4

Posiekać natkę pietruszki.



Krok 5

Patelnię zdjąć z gazu, dodać mascarpone i mieszać do uzyskania gładkiego sosu. Spróbować, doprawić solą i pieprzem. Następnie dodać makaron i dokładnie połączyć go z sosem.



Krok 6

Makaron przełożyć na talerze. Przed podaniem posypać parmezanem i posiekaną natką pietruszki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.