Spaghetti w kremowym sosie z kurkami i natką pietruszki należy do dań prostych, a przy tym wyjątkowo smacznych i aromatycznych, dzięki czemu sprawdzi się również na ważniejsze okoliczności. Oczywiście można użyć innego rodzaju makaronu - świetnie pasują na przykład wstążki.
Danie: Obiad
Osób: 2
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Wegetariańskie
Ze śmietanką
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Kurki dobrze oczyścić.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
Na patelni rozgrzać masło i oliwę. Dodać cebulę, a gdy się zeszkli, dorzucić kurki. Smażyć, aż z kurek odparuje woda. Posolić i popieprzyć, a następnie wlać śmietankę. Dusić 5 minut.
Posiekać natkę pietruszki.
Patelnię zdjąć z gazu, dodać mascarpone i mieszać do uzyskania gładkiego sosu. Spróbować, doprawić solą i pieprzem. Następnie dodać makaron i dokładnie połączyć go z sosem.
Makaron przełożyć na talerze. Przed podaniem posypać parmezanem i posiekaną natką pietruszki.
Dodaj komentarz