Wytrawna tarta z dynią

Autor:

zaspi

Danie: Podwieczorek, Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia

Danie: Podwieczorek, Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki na spód

  • 100 g mąki krupczatki
  • 150 g mąki pszennej
  • odrobina soli
  • łyżeczka cukru
  • ok. 130 g zimnego masła ŁACIATE
  • 1 łyżka śmietany ŁACIATA 18%
  • 1 żółtko jaja

Składniki na farsz

  • ok. 300 g obranej dyni,
  • ok.150 g białego sera solankowego, sera feta lub innego ulubionego, słonego
  • ok. 150-200 g buraków marynowanych lub kiszonych
  • kilka plastrów wędzonego boczku
  • 1 jajo + białko, które zostało z robienia ciasta
  • ok. 200 g śmietany ŁACIATA 18 %
  • dwie łyżki mleka ŁACIATE
  • łyżeczka gałki muszkatołowej
  • tymianek suszony
  • rozmaryn
  • świeżo mielony pieprz
  • sól
  • 1 ząbek czosnku

marynata do dyni

  • oliwa z oliwek,
  • sól, pieprz,
  • dużo tymianku i rozmarynu,
  • 2- 3 ząbki czosnku,
  • świeża natka pietruszki

Przygotowanie

Ciasto na spód

Ciasto zagniatamy najlepiej w malakserze. Wrzucamy wszystkie składniki i na dużych obrotach szybko ukręci nam się ciasto bez pomocy naszych rąk. Jeśli chcemy zagnieść ręcznie, na początku kroimy masło z mąką na drobne kawałki dodajemy soli i cukru, dodajemy żółtko i śmietanę i dalej gnieciemy nożem, lub łyżką drewnianą, a następnie zagniatamy jak najkrócej rękami aby ciasto było gładkie, elastyczne i jednolite. Odkładamy w folii do lodówki na około pół godziny. Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy tak, aby wyłożyć formę do tarty po same brzegi. Nakłuwamy gęsto widelcem, wstawiamy do rozgrzanego do 180-200 stopni (koniecznie) piekarnika i podpiekamy ok. 15 minut. Wystawiamy ciasto i zabieramy się za kolejne etapy.



Marynowanie dyni

Dynie obieramy ze skóry, wydrążamy pestki i kroimy w "mniej- więcej" kostkę. Wkładamy do miski i posypujemy sporą ilością soli i pieprzu, dodajemy zioła i czosnek obrany i pokrojony na kawałki. Następnie zalewamy oliwą i dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do lodówki.



Farsz i ostatni etap- pieczenie tarty

Buraczki wykładamy na sitko aby nie były zbyt mokre (jeśli nie mamy gotowych możemy przygotować je choćby dzień wcześniej podgotowując i zamarynować robiąc zalewę z cukru brązowego i octu balsamicznego z dodatkiem cebulki i jabłek, lub po prostu dać zwykłe buraki pokrojone w kostkę, lub kiszone). Ser także kroimy w kostkę Boczek kroimy w cienkie paski i podsmażamy. W miseczce mieszamy rózgą śmietanę, mleko i jaja, przyprawiamy, dodajemy posiekany ząbek czosnku. Na podpieczony spód wykładamy wszystkie składniki i zalewamy śmietanowo- jajeczną mieszanką. Pieczemy w 180 stopniach ok. 30-40 minut, kroimy, na talerzu posypujemy prażonymi ziarnami i zjadamy ciepłą.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.