Chłodnik na kefirze z kalarepą

Chłodnik na kefirze z kalarepą, to nasza kolejna propozycja na orzeźwiający posiłek w dni, kiedy przez temperaturę nie ma się ochoty na gorący obiad. Jest to ciekawa alternatywa dla klasycznego chłodnika na bazie ogórka lub rzodkiewki.

Danie: Zupy, Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Wegetariańskie

Fit

Bez glutenu

Danie: Zupy, Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Wegetariańskie

Fit

Bez glutenu


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 l kefiru naturalnego Mlekpol
  • 2 kalarepy
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek koperku
  • sok z ½ cytryny
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Kalarepę obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki.



Krok 2

Czosnek bardzo drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.



Krok 3

Koperek posiekać.



Krok 4

W dużej misce lub garnku połączyć kefir ze startą kalarepą, czosnkiem, koperkiem i sokiem z cytryny. Posolić i popieprzyć do smaku.



Krok 5

Chłodnik przykryć folią i wstawić do lodówki na kilka godzin.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.