Chłodnik z cukinii z bazylią

Chłodnik z cukinii z bazylią jest ciekawą alternatywą do klasycznych chłodników na maślance, jogurcie bądź kefirze, gdyż jego bazą jest bulion. Z pewnością przyniesie on ukojenie w upalne dni, kiedy nie ma się ochoty na gorące zupy ani na ciężkostrawne dania.

Danie: Zupy, Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Wegetariańskie

Fit

Bez glutenu

Danie: Zupy, Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Wegetariańskie

Fit

Bez glutenu


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 duże cukinie
  • 800 ml bulionu drobiowego
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła Łaciate
  • garść liści świeżej bazylii
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • natka pietruszki do dekoracji

Dodatkowo:

  • 4 łyżki Śmietany Łaciata 18%

Przygotowanie

Krok 1

Cebulę i cukinię pokroić w kostkę.



Krok 2

W dużym garnku rozgrzać 1 łyżkę masła i zeszklić cebulę. Następnie dodać kolejną łyżkę masła i podsmażyć cukinię przez około 5 minut. Warzywa zalać bulionem i gotować razem przez 10 minut.



Krok 3

W międzyczasie posiekać liście bazylii.



Krok 4

Zupę dokładnie zblendować. Posolić i popieprzyć do smaku. Dodać bazylię. Odstawić do schłodzenia, a następnie wstawić do lodówki na minimum godzinę.



Krok 5

Rozlać do misek i serwować z kleksem Śmietany Łaciata i posiekaną natką pietruszki



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.