Bogracz zupa węgierska

Autor:

Danuta Piecyk

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Gulasz:

  • 1 kg wołowiny
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 2 cebule
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 marchewki
  • 0,5 selera
  • 1 pietruszka
  • 2 pomidory
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziemniaki
  • Tłuszcz
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 1,5 łyżki papryki słodkiej
  • 1,5 l wody
  • Sól i pieprz,
  • Natka pietruszki

Kluski:

  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki wody
  • Szczypta soli

Przygotowanie

Na gulasz

Warzywa obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Cebulę przesmażyć na tłuszczu. Mięso umyć, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu, dodać podsmażoną cebulę, chwilę poddusić. Przełożyć mięso do garnka, zalać gorącą wodą, dodać przyprawy gotować. Warzywa przełożyć na patelnię, podsmażyć, dodać do mięsa, razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, gotować . Gdy mięso jest już półmiękkie, dodać ziemniaki, gotować.



Kluseczki

Do miski wsypać mąkę, dodać jajko, sól i wodę, dobrze wyrobić, aby nie było grudek. Malutkim strumieniem wlewać kluski lane, na gotującą zupę, zagotować. Dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać zupę gorącą, posypaną natką pietruszki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.