Lody tymiankowe

Autor:

Aneta Gwiner

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • ¼ szkl. mleka Łaciate
  • Szczypta soli
  • ½ szkl. cukru
  • 6 łyżek miodu
  • 1 jajko
  • 2 szklanki Śmietanki Łaciatej 30% lub 36%
  • 1 szklanka jogurtu greckiego
  • 2 szczypty tymianku
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Przygotowanie

Krok 1

Ćwierć szklanki wody zagotowujemy z cukrem i miodem. Jak cukier się rozpuści odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy jajko mieszamy i wstawiamy do lodówki na noc.





Krok 2

Dodajemy 1 szklankę śmietanki i ubijamy około 5 minut.



Krok 3

Dodajemy pozostałą śmietankę, jogurt grecki i ubijamy na jednolitą masę.



Krok 4

Dodajemy tymianek, ekstrakt waniliowy oraz sól, mieszamy. Wkładamy do zamrażalki do momentu powstania lodów.



Krok 5

Co jakiś czas mieszamy masę, aby powstała masa lodowa.



Krok 6

Podajemy z czekoladą lub owocami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.