Sernik owocowy z jogurtu

Autor:

Magda EM

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 1

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 1

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • 500ml jogurtu naturalnego MLEKPOL
  • 400ml śmietanki ŁACIATA 36%
  • 1,5 szklanki musu z jagód lub innych owoców np.truskawki, maliny
  • 1 szklanka cukru ulubionego cukru (np. trzcinowy, z agawy)
  • 6-7 łyżeczek żelatyny
  • Na wierzch:
  • 1 naturalna galaretka truskawkowa

Przygotowanie

Krok 1

Jogurt, śmietankę i cukier umieść w garnuszku i podgrzewaj na małym ogniu mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści. Nie gotuj mikstury! Następnie wyłącz palnik, rozpuść dokładnie żelatynę w niewielkiej ilości gorącej wody, a następnie wlej ją do mieszanki. Całość dokładnie wymieszaj łyżką, a następnie dodaj mus z jagód. Całość możesz jeszcze zmiksować ręcznym blenderem, ale niezbyt długo, aby na powierzchni nie pojawiły się pęcherzyki powietrza. Całość przelej do szczelnej, okrągłej foremki przelanej chłodną wodą, a następnie wstaw do lodówki na kilka godzin. Gdy sernik stężeje rozrób galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy przestygnie i będzie zupełnie chłodna wylej ją delikatnie na wierzch sernika i ozdób owocami. Jeśli używasz owoców mrożonych nie rozmrażaj ich, tylko wrzuć do galaretki zupełnie zimne – wtedy galaretka bardzo szybko stężeje. Całość ponownie wstaw do lodówki, aby dobrze stężała.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.