Chłodnik z pieczonych buraków z maślanką

Pyszny buraczany chłodnik z dodatkiem maślanki, to idealna propozycja na obiad. Używanie piekarnika latem może wydawać się szaleństwem, jednak w tym wypadku warto - buraki dzięki pieczeniu w skórce mają wyrazistszy smak od tych gotowanych. I ten piękny kolor!

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Wegetariańskie

Fit

Bez glutenu

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Wegetariańskie

Fit

Bez glutenu


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 800 ml bulionu warzywnego
  • 700 g małych buraków
  • 500 ml maślanki Mrągowskiej naturalnej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik rozgrzej do 200⁰C.



Krok 2

Buraki umyj i każdy z osobna owiń folią aluminiową (bez obierania). Ułóż na blaszce i wstaw do piekarnika. Piecz około 1 godziny. Żeby sprawdzić, czy buraki się upiekły, należy rozwinąć folię i wbić w nie nóż. Jeśli wchodzi gładko, buraki są gotowe.



Krok 3

Buraki ostudź, a następnie obierz i pokrój w kostkę.



Krok 4

Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek na plasterki.



Krok 5

Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj cebulę, a chwilę później czosnek. Przesmaż. Dodaj buraki i smaż razem całość ok. 10 minut. Wlej część bulionu – tyle, aby przykryło buraki – i gotuj jeszcze 10 minut. Następnie zdejmij z patelni i ostudź.



Krok 6

W dużej misce lub garnku wymieszaj zawartość patelni wraz z maślanką i pozostałym bulionem. Zblenduj na gładko. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Odstaw do lodówki do schłodzenia. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.