Pizza z kurczakiem w innej odsłonie. Zwykłe pieczarki zastępujemy truflami. To najdroższe grzyby świata. Pizza dla wszystkich, którzy są ciekawi nowych smaków.
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Rozpuścić w ciepłej wodzie drożdże i cukier. Następnie dodać 2 łyżki mąki. Pozostawić przygotowany rozczyn na 15 minut. Połączyć mąkę, przygotowany rozczyn, oliwę, wodę oraz sól. Zagniatać ciasto przez kilka minut. Przygotowane ciasto przykryć lnianą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
Kroimy piersi z kurczaka na średniej wielkości kawałki i obsmażamy na oleju z każdej strony. Rukolę i pomidorki koktajlowe myjemy i suszymy. Mozzarellę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Trufle kroimy w plastry.
Nastawiamy piekarnik na 250 stopni C. Po wyrośnięciu ciasta, formujemy z niego okrągły placek i pokrywamy go sosem pomidorowym. Posypujemy całość mozzarellą, układamy trufle i kurczaka.
Pieczemy około 10-15 minut (5 minut przed końcem pieczenia nakładamy na pizzę rukolę oraz pomidorki koktajlowe).
Gotowe danie podajemy razem z oliwą z oliwe
Dodaj komentarz