Kurczak z winogronami

Pyszne danie z wyśmienitym i oryginalnym sosem. Można podawać je jako samodzielne danie lub np. z ryżem. W każdej wersji będzie smakowało rewelacyjnie.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 500 g filetów z kurczaka
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1/2 szklanki naturalnego bulionu drobiowego
  • 100 g jasnych, słodkich winogron
  • 2 białe cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 100 ml śmietanki Łaciatej 30 %
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Filety kroimy na kawałki, oprószamy solą, pieprzem i podsmażamy. Cebulę siekamy i podsmażamy w rondelku. Dodajemy do niej mięso, wlewamy wino i bulion. Dusimy ok. 20 minut.



Krok 2

Mięso wyjmujemy i wykładamy na talerze. Z winogron usuwamy pestki. Do wcześniej otrzymanego sosu dodajemy winogrona i dusimy 5 minut. Dodajemy tymianek i śmietankę Łaciatą.



Krok 3

Zagotowujemy i doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i sokiem z cytryny. Sosem polewamy mięso. Całość ozdabiamy posiekaną natką pietruszki.



Wskazówki

Jeśli sos nie uzyska satysfakcjonującej konsystencji, można go zagęścić mąką lub skrobią ziemniaczaną.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.