Chrupiąca bagietka z salsą pomidorową i bazylią

5.00
Oceń przepis:
Czas

Do 15 min

Poziom trudności

Łatwe

Porcje

2

Składniki

Składniki:

- półbagietka lub ciabata albo inne ulubione pieczywo

- 1 ząbek czosnku

- 20 g masła

- ¼ łyżeczki pieprzu

- 250 g pomidorków koktajlowych (czerwone i żółte)

- 2 łyżki oliwy z oliwek

- 1 łyżka octu balsamicznego lub soku z cytryny

- ¼ łyżeczki soli

- ¼ łyżeczki pieprzu

- 2 ząbki czosnku

- 5 listków bazyli

Przygotowanie

Krok 1

  • Przygotowujemy salsę. Pomidorki umyć i pokroić w ćwiartki. Do miseczki wlać oliwę, ocet, doprawić solą oraz pieprzem. Jeden ząbek czosnku drobno siekamy albo trzemy na tarce. Dodajemy go do pomidorków. Bazylię siekamy albo rozrywamy w dłoniach i także dodajemy. Wszystko razem mieszamy.

Krok 2

  • Pieczywo kroimy w dowolny sposób np. Ciabatę na pół i opiekamy w tosterze albo na suchej patelni. Drugi ząbek czosnku przekrawamy na pół i smarujemy nim pieczywo. Następnie smarujemy masłem i doprawiamy pieprzem.

Krok 3

  • Gotową salsę nakładamy na kromki chleba i podajemy.

Komentarze

Opublikowane komentarze: 0