Chrupiąca bagietka z salsą pomidorową i bazylią

Autor:

MarcinZKuchni

Świeża opiekana bagietka z dodatkiem salsy pomidorowej i bazylii, to lekkie i zdrowe śniadanie. Dodatkowo bazylia sprawia, że posiłek jest bardzo aromatyczny.

Danie: Śniadanie,

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Śniadanie,

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - półbagietka lub ciabata albo inne ulubione pieczywo
  • - 1 ząbek czosnku
  • - 20 g masła
  • - ¼ łyżeczki pieprzu
  • - 250 g pomidorków koktajlowych (czerwone i żółte)
  • - 2 łyżki oliwy z oliwek
  • - 1 łyżka octu balsamicznego lub soku z cytryny
  • - ¼ łyżeczki soli
  • - ¼ łyżeczki pieprzu
  • - 2 ząbki czosnku
  • - 5 listków bazyli

Przygotowanie

Krok 1
Przygotowujemy salsę. Pomidorki umyć i pokroić w ćwiartki. Do miseczki wlać oliwę, ocet, doprawić solą oraz pieprzem. Jeden ząbek czosnku drobno siekamy albo trzemy na tarce. Dodajemy go do pomidorków. Bazylię siekamy albo rozrywamy w dłoniach i także dodajemy. Wszystko razem mieszamy.

Krok 2
Pieczywo kroimy w dowolny sposób np. Ciabatę na pół i opiekamy w tosterze albo na suchej patelni. Drugi ząbek czosnku przekrawamy na pół i smarujemy nim pieczywo. Następnie smarujemy masłem i doprawiamy pieprzem.

Krok 3
Gotową salsę nakładamy na kromki chleba i podajemy.

Komentarze

0 opublikowane komentarze

Wyślij przepis