Gulasz wołowy w stylu jamajskim

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka cukru
  • 680 g steku z polędwicy wołowej
  • 5 pomidorów śliwkowych
  • 3 duże marchewki
  • 3 łodygi selera
  • 4 zielone cebulki
  • 180 ml bulionu wołowego
  • 60 ml sosu barbecue
  • 60 ml sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu stekowego
  • 1 łyżka czosnku w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • ¼ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • ⅛ łyżeczki ostrego sosu
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 2 łyżki zimnej wody

Dodatkowo:

  • ugotowany ryż

Przygotowanie

Krok 1

Wołowinę umyj i osusz. Pokrój w ok. 2 cm kawałki. Pomidory posiekaj drobno. Marchew i seler pokrój w plastry. Cebulę posiekaj.



Krok 2

W dużym garnku rozgrzej olej na średnim ogniu. Dodaj cukier i mieszaj, aż lekko zbrązowieje (ok. 1 minuty). Dodaj wołowinę i zrumień ze wszystkich stron.



Krok 3

Dodaj warzywa, bulion, sos barbecue, sos sojowy, sos stekowy i przyprawy. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i przykryj. Gotuj na wolnym ogniu, aż mięso i warzywa będą miękkie, przez ok. 1-1¼ godziny.



Krok 4

Połącz skrobię kukurydzianą z wodą, aż będzie gładka, a następnie dodaj do gulaszu. Doprowadź do wrzenia i gotuj, mieszając, aż zgęstnieje (około 2 minut). Danie podawaj z ryżem lub ziemniakami. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.