Chrupiąca wołowina z imbirem

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 95 g mąki kukurydzianej
  • 120 ml wody
  • 2 duże jajka
  • 450 g steku z rostbefu
  • 120 ml oleju rzepakowego
  • 1 duża marchew
  • 1 zielona papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 3 cebulki dymki
  • 60 ml octu ryżowego
  • 75 g cukru
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka płatków chili
  • 1 ząbek czosnku
  • świeży imbir

Przygotowanie

Krok 1

Stek umyj, osusz i pokrój w cienkie plastry. Marchew umyj, obierz i pokrój w słupki. Zieloną i czerwoną paprykę także pokrój w słupki. Cebulę i czosnek posiekaj drobno. Imbir zetrzyj na tarce.



Krok 2

Wymieszaj mąkę kukurydzianą z wodą na gładką masę. Dodaj jajka i wymieszaj. Steki obtocz w powstałej masie.



Krok 3

Smaż wołowinę w głębokim oleju, aż stanie się chrupiąca.



Krok 4

Usuń nadmiar oleju, a na patelni podsmaż marchew, papryki, cebulkę, imbir i czosnek.



Krok 5

Wymieszaj cukier, ocet ryżowy, sos sojowy, olej sezamowy i płatki chili. Wlej sos do warzyw i dodaj wołowinę. Gotuj na małym ogniu przez kilka minut. Podawaj z ulubionymi dodatkami lub saute. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.