Chrupiące argentyńskie empanadas

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 200 g mąki uniwersalnej
  • 70 g masła Łaciate
  • 70 ml śmietany Łaciata 18%
  • 1 jajko

Farsz:

  • 300 g mięsa mielonego z indyka
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 mała puszka czerwonej fasoli
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki słodkiej
  • 90 g sera Złoty Mazur Mlekpol
  • 90 g mozzarelli Mlekpol w kostce
  • 1 łyżeczka suszonego chili w płatkach
  • olej

Dodatkowo:

  • 1 dip śmietanowy z pomidorami, papryką i chili typu Crème Fraiche Mlekpol
  • liście sałaty

Przygotowanie

Krok 1

W misce zagnieć mąkę z jajkiem i masłem. Dodaj śmietanę i nadal ugniataj. Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej godzinę.



Krok 2

Cebule pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę i smaż je na patelni z olejem na średnim ogniu. Zwiększ moc palnika i dodaj indyka. Dopraw suszonym chili w płatkach. Paprykę pokrój w kostkę i dodaj na patelnię razem z fasolą, kukurydzą, papryką wędzoną słodką i pieprzem ziołowym. Gotowy farsz odstaw do ostygnięcia. Ser Złoty Mazur oraz mozzarellę pokrój w kostkę i dodaj do farszu.



Krok 3

Ciasto rozwałkuj i wykrój z niego kółka. Na każdym kółku ułóż trochę farszu i sklej boki. Pierogi włóż do nagrzanego piekarnika ustawionego na program góra-dół na 190°C. Piecz przez 15-20 minut. Gotowe empanadas podawaj z liśćmi sałaty i dipem śmietanowym. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.