Standardowe mielone kotlety - jednak tym razem podane z kremowym sosem na bazie śmietanki. Całość uzupełnia fasolka szparagowa. Przepis koniecznie do wypróbowania!
Danie: Obiad
Osób: 6
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Fasolkę oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy.
Wieprzowe mięso mielone łączymy z posiekaną natką pietruszki, solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Dodajemy nasączoną w mleku bułkę i jajko. W razie potrzeby masę zagęszczamy bułką tartą. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i obsmażamy na oleju.
Fasolkę kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy al dente. Przygotowujemy sos. Do rozgrzanego na patelni masła dodajemy mąkę, mieszamy. Śmietankę Łaciatą mieszamy z przyprawami i sokiem z cytryny i dolewamy do masła z mąką. Całość mieszamy energicznie. Dodajemy odcedzoną fasolkę szparagową.
Kotlety podajemy z sosem z fasolką.
Dodaj komentarz