Kotlety wieprzowe z sosem śmietankowym i fasolką szparagową

Standardowe mielone kotlety - jednak tym razem podane z kremowym sosem na bazie śmietanki. Całość uzupełnia fasolka szparagowa. Przepis koniecznie do wypróbowania!

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 natka pietruszki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 bułka
  • ½ szklanki mleka
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 6 łyżek oleju
  • 1 jajko
  • ½ kg fasolki szparagowej (żółtej)
  • 1 szklanka Śmietanki Łaciatej 18%
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 łyżka masła
  • sok z 1/2 cytryny

Przygotowanie

Krok 1

Fasolkę oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy.



Krok 2

Wieprzowe mięso mielone łączymy z posiekaną natką pietruszki, solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Dodajemy nasączoną w mleku bułkę i jajko. W razie potrzeby masę zagęszczamy bułką tartą. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i obsmażamy na oleju.



Krok 3

Fasolkę kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy al dente. Przygotowujemy sos. Do rozgrzanego na patelni masła dodajemy mąkę, mieszamy. Śmietankę Łaciatą mieszamy z przyprawami i sokiem z cytryny i dolewamy do masła z mąką. Całość mieszamy energicznie. Dodajemy odcedzoną fasolkę szparagową.



Krok 4

Kotlety podajemy z sosem z fasolką.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.