Tarta z łososiem wędzonym, camembertem i gruszką

Pyszna i oryginalna tarta, która jest prosta w przygotowaniu i bardzo efektowna. Możesz ja również przygotować na imprezę, jako pyszną przekąskę.

Danie: Obiad

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 250 g mąki (pszennej tortowej)
  • 150 g masła, schłodzonego
  • 1 płaska łyżeczka soli morskiej
  • 1 jajko

Nadzienie:

  • 4 jajka
  • sól i świeżo zmielony pieprz – ok 1/3 łyżeczki
  • 100 - 125 g sera camembert
  • 1/3 szklanki (80 ml) Śmietanki Łaciatej 30%
  • 125 g wędzonego łososia
  • 1 gruszka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka różowego pieprzu
  • bazylia świeża do dekoracji (opcjonalnie)

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę przesiewamy i dodajemy pokrojone w kostkę masło oraz sól. Rozcieramy ciasto palcami. Dodajemy jajko i zagniatamy ciasto. Gładką kulę wkładamy na godzinę do lodówki.



Krok 2

Piekarnik nastawiamy na 190 stopni C. Formę do tarty o średnicy około 24 cm lekko smarujemy masłem. Ciasto wyjmujemy z lodówki. 1/3 ciasta wkładamy do zamrażarki (możemy go wykorzystać np. do mniejszych tartaletek na deser). Pozostałą część rozwałkowujemy. Przekładamy ciasto do formy. Spód nakłuwamy widelcem, wstawiamy do lodówki na czas nagrzewania się piekarnika. Na ciasto kładziemy folię aluminiową i obciążenie np. groch, fasolę. Wkładamy do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze przez 13 minut.



Krok 3

Do miski wbijamy jajka, dodajemy sól i pieprz, roztrzepujemy. Ser camembert ścieramy na tarce i dodajemy. Następnie dodajemy także śmietankę Łaciatą i mieszamy. Łososia rozdrabniamy. Gruszkę kroimy na cienkie plasterki i skrapiamy je sokiem z cytryny. Tarte wyjmujemy z piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 180 stopni C.



Krok 4

Masę jajeczną wylewamy na spód ciasta. Układamy kawałeczki łososia, gruszki i posypujemy całość roztartym różowym pieprzem. Całość wkładamy do piekarnika na około 22 minuty. Możemy przed podaniem udekorować bazylią.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.