Chrupiące krewetki z laksą

Laksa jest zupą niezwykle popularną w Azji Południowo-Wschodniej. Przygotowuje się ją z czerwonej pasty curry i mleczka kokosowego. Danie idealnie pasuje z krewetkami.

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Skorupiaki

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Skorupiaki


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 500 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki oleju
  • 500 ml naturalnego bulionu drobiowego
  • 1 czerwona papryka chili
  • 1 łyżka imbiru
  • 1 łyżeczka kurkumy w proszku
  • 1 łyżeczka sproszkowanego rozmarynu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 500 g krewetek
  • 1 natka pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Składniki pasty curry (chilli, imbir, kurkumę, rozmaryn, czosnek, cebulę) miksujemy z 150 ml mleka kokosowego. Rozgrzewamy olej, dodajemy pastę curry i smażymy 4 minuty mieszając, aby się nie przypaliła.



Krok 2

Dodajemy 350 ml mleka kokosowego, bulion drobiowy oraz sos rybny. Całość gotujemy 15 minut.



Krok 3

Rozmrożone krewetki umieszczamy w sosie i wszystko razem gotujemy 4 minuty.



Krok 4

Do potrawy dodajemy liście natki pietruszki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.