Pasztet z drobiowych wątróbek, bez pieczenia

Domowej roboty pasztet z wątróbek w wersji bez pieczenia, przygotowuje się niezwykle łatwo. To ciekawa alternatywa dla kupnych wyrobów, do jakości których nie zawsze mamy zaufanie.

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 1 kg wątróbki drobiowej
  • duże winne jabłko
  • 2-3 cebule
  • 2-3 ugotowane żółtka
  • ¼ kostki masła (opcjonalnie)
  • ½ szklanki Śmietanki Łaciatej 18%
  • sól
  • pieprz
  • olej

Przygotowanie

Krok 1

Cebulę i jabłko obieramy i kroimy w kostkę.



Krok 2

Na rozgrzanym oleju przesmażamy wątróbkę, przez 3-5 minut. Dorzucamy cebulę a gdy się zeszkli, jabłka. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.



Krok 3

Przestudzoną wątróbkę blendujemy, dodajemy do niej ugotowane żółtka, masło i śmietanę. Blendujemy ponownie, aż masa stanie się gładka i jednolita.



Krok 4

Doprawiamy do smaku i przekładamy pasztet do słoiczków, które szczelnie zamykamy.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.