Makaron z pesto z jarmużu

Autor:

Ania321

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Orzechy

Danie:

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Orzechy


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 300 g makaronu
  • Kilka dużych liści jarmużu
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ cebuli
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • 120 ml oliwy z oliwek
  • Sól himalajska
  • Pieprz
  • Parmezan do posypania

Przygotowanie

Krok 1

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić.



Krok 2

Jarmuż dokładnie oczyścić, usunąć twarde łodygi, liście pokroić.



Krok 3

Na patelni rozgrzać 1-2 łyżki oliwy, wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę oraz drobniutko posiekany czosnek. Podsmażyć, aż cebula lekko się zeszkli.



Krok 4

Następnie wrzucić jarmuż i poddusić przez minutę. Przełożyć zawartość patelni do blendera.



Krok 5

Dodać orzechy oraz pestki słonecznika i miksować do momentu, aż składniki dobrze się ze sobą połączą, a orzechy będą zmielone.



Krok 6

Podczas blendowania stopniowo dolewać oliwy.



Krok 7

Przyprawić pesto solą himalajską i świeżo zmielonym pieprzem.



Krok 8

Przełożyć na patelnię, dodać makaron, wymieszać i podgrzewać przez 1-2 minut. Nałożyć na talerze, posypać startym parmezanem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.