Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić.
Jarmuż dokładnie oczyścić, usunąć twarde łodygi, liście pokroić.
Na patelni rozgrzać 1-2 łyżki oliwy, wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę oraz drobniutko posiekany czosnek. Podsmażyć, aż cebula lekko się zeszkli.
Następnie wrzucić jarmuż i poddusić przez minutę. Przełożyć zawartość patelni do blendera.
Dodać orzechy oraz pestki słonecznika i miksować do momentu, aż składniki dobrze się ze sobą połączą, a orzechy będą zmielone.
Podczas blendowania stopniowo dolewać oliwy.
Przyprawić pesto solą himalajską i świeżo zmielonym pieprzem.
Przełożyć na patelnię, dodać makaron, wymieszać i podgrzewać przez 1-2 minut. Nałożyć na talerze, posypać startym parmezanem.
Dodaj komentarz