Krewetki w japońskiej tempurze

Tempura, czyli smażone w cieście naleśnikowym krewetki to idealne danie na szybką, wykwintną przystawkę. Jest bardzo łatwe w przygotowaniu i szybkie. Efekt jest zachwycający.

Danie: Kolacja

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze, Skorupiaki

Danie: Kolacja

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze, Skorupiaki


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 0,5 kg krewetek
  • sos sojowy (opcjonalnie)

Ciasto

  • 1 jajko
  • 1 szklanka zimnej wody
  • 1 szklanka mąki
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • olej do smażenia

Przygotowanie

Krok 1

Przygotowujemy ciasto: mieszamy jajko, wodę i mąkę, a następnie doprawiamy solą i pieprzem.



Krok 2

Krewetki maczamy w cieście naleśnikowym a następnie smażymy na głębokim, mocno rozgrzanym oleju.



Krok 3

Podajemy np. z sosem sojowym.



Wskazówki



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.