chrupiące naleśniki z białym serem i dżemem dyniowym

Autor:

Hibiskus

Danie: Deser

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia

Danie: Deser

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

SKŁADNIKI

  • NALEŚNIKI
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka ŁACIATE
  • 2 jajka
  • szczypta soli i pieprzu
  • NADZIENIE SEROWE:
  • 400 g białego sera
  • 3 łyżki 30% śmietanki ŁACIATA
  • 2 łyżki cukru pudru (łatwiej się rozpuści)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub 0,5 laseczki wanilii
  • cynamon do oprószenia gotowego serka
  • DŻEM DYNIOWY:
  • 3 kg dyni
  • 2 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki soku wyciśniętego z cytryny
  • 3 goździki

Przygotowanie

Jak zrobić dżem z dyni?

Dynię należy umyć, oczyścić ze skórki, nasion i włókien. Pokroić na drobną kosteczkę. Skrojoną dynię umieścić w garnku/brytfannie, zasypać cukrem z dodatkiem soku z cytryny i goździkami. Dusić przez 20 minut pod przykryciem, często mieszając, aby nie przypalić masy dyniowej. Kiedy dynia zmięknie, należy gotować dalej - przez ok godzinę, już bez przykrycia, ciągle mieszając. Kiedy osiągnie się właściwą konsystencję, należy wyjąć goździki, przełożyć dżem do umytych i wyparzonych słoiczków i pasteryzować przez ok 25 minut.



przygotowanie naleśników i serka

W misce połączyć mleko, mąkę, jajka, sól, pieprz (i ewentualnie wodę mineralną). Całość zmiksować na gładką konsystencję. Na patelnię naleśnikową nałożyć (najwygodniej użyć pędzelka) olej i doprowadzić do rozgrzania. Ciasto najlepiej nabierać małą chochelką, szybkim ruchem rozprowadzając je po całej patelni. Dopiero gdy spód naleśnika zacznie się ścinać, przewrócić na drugą stronę doprowadzając do ładnego zrumienienia. wszystkie składniki do masy serowej należy wymieszać w misce, aż do uzyskania aksamitnej konsystencji.



PODANIE

Naleśnik smarujemy białym serkiem oraz dżemem dyniowym (ze słoiczka). Zwinięty w stożek naleśnik ozdabiamy małą ilością dżemu truskawkowego (opcjonalnie), ser oprószamy cynamonem i układamy obok niego lekko podprażone orzechy włoskie. Całość dekorujemy kwiatuszkiem jogurtu naturalnego oblanego gorzką czekoladą i płatkami migdałowymi podsmażonymi w miodzie.



Wskazówki

Do naleśników można dodać odrobinę wody mineralnej (ok 1/3 szklanki), dzięki której naleśniki staną się bardziej delikatne.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.