Danie: Deser
Osób: 2
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia
Dynię należy umyć, oczyścić ze skórki, nasion i włókien. Pokroić na drobną kosteczkę. Skrojoną dynię umieścić w garnku/brytfannie, zasypać cukrem z dodatkiem soku z cytryny i goździkami. Dusić przez 20 minut pod przykryciem, często mieszając, aby nie przypalić masy dyniowej. Kiedy dynia zmięknie, należy gotować dalej - przez ok godzinę, już bez przykrycia, ciągle mieszając. Kiedy osiągnie się właściwą konsystencję, należy wyjąć goździki, przełożyć dżem do umytych i wyparzonych słoiczków i pasteryzować przez ok 25 minut.
W misce połączyć mleko, mąkę, jajka, sól, pieprz (i ewentualnie wodę mineralną). Całość zmiksować na gładką konsystencję. Na patelnię naleśnikową nałożyć (najwygodniej użyć pędzelka) olej i doprowadzić do rozgrzania. Ciasto najlepiej nabierać małą chochelką, szybkim ruchem rozprowadzając je po całej patelni. Dopiero gdy spód naleśnika zacznie się ścinać, przewrócić na drugą stronę doprowadzając do ładnego zrumienienia. wszystkie składniki do masy serowej należy wymieszać w misce, aż do uzyskania aksamitnej konsystencji.
Naleśnik smarujemy białym serkiem oraz dżemem dyniowym (ze słoiczka). Zwinięty w stożek naleśnik ozdabiamy małą ilością dżemu truskawkowego (opcjonalnie), ser oprószamy cynamonem i układamy obok niego lekko podprażone orzechy włoskie. Całość dekorujemy kwiatuszkiem jogurtu naturalnego oblanego gorzką czekoladą i płatkami migdałowymi podsmażonymi w miodzie.
Do naleśników można dodać odrobinę wody mineralnej (ok 1/3 szklanki), dzięki której naleśniki staną się bardziej delikatne.
Dodaj komentarz