Pączki parzone

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

wypieki

  • Składniki 600 g mąki pszennej(używam tortowej)
  • 50 g masła Łaciate
  • 30 g drożdży
  • 8 żółtek i 5 białek (pozostałych robię beziki)
  • 100 g cukru
  • 1 1/2 szklanki mleka Łaciate
  • 25 gram spirytusu
  • skórka z 1 cytryny/ sok do lukru
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • powidła własnej roboty z węgierek lub konfitura różana
  • olej lub smalec do smażenia (np. smalec)

Przygotowanie

Krok 1

Drożdże rozrobić w pół szklanki ciepłego mleka. Szklankę mleka zagotować. Wsypać do wrzącego mleka 1 szklankę mąki i całość dobrze zmiksować. Przestudzić. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę powinny podwoić lub potroić objętość, dodać ekstrakt waniliowy i jeszcze chwilę miksować (dodaję też cukier cytrynowy) Białka ubić z solą na sztywną pianę. Do zaparzonej mąki dodać masę z żółtek i drożdże rozrobione w mleku. Wyrobić masę. Najłatwiej mikserem z mieszadłem hakowym ale można równie dobrze ręcznie. Dodać ubite białka, całość dobrze wymieszać i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Gdy masa podwoi objętość, dodać resztę mąki, skórkę z cytryny, spirytus i dokładnie wyrobić ciasto, aż będzie delikatne i lekko klejące.



Krok 2

Następnie do ciasta dodać roztopione i ostudzone masło, i dalej dokładnie wyrabiać ciasto, aż będzie odstawało od ścianek naczynia. Wyrobione ciasto oprószyć z wierzchu mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 1-1,5 centymetra i wykrawać szklanką krążki. Odkładać je na tacy oprószonej mąką, pozostawić na kilkanaście minut, aż podwoją swoją objętości. Po wyrośnięciu smażyć pączki w rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony. Dobrze wyrośnięty pączek po upieczeniu ma jasną obręcz. Po usmażeniu odkładać na ręcznik papierowy do odsączenia. Pączki nadziewać powidłami za pomocą rękawa cukierniczego i tylki. Posypać cukrem pudrem lub polukrować. Ja robię lukier na soku cytrynowym lub pomarańczowym i cukrze pudrze i polewam nim gorące pączki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.