Zapiekanka z pieczonych pomidorów

Ser i kropla oliwy z oliwek mogą przemienić zwykłego pomidora w idealną przystawkę. W zestawie z makaronem stworzy sycące danie.

Danie: Obiad

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie

Danie: Obiad

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 4 pomidory
  • 30 dag makaronu kokardki
  • 30 dag sera żółtego
  • ¼ szklanki świeżo startego parmezanu
  • Świeży tymianek
  • ¼ łyżeczki soli
  • Pieprz czarny
  • 4 łyżeczki oliwy z oliwek

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 230°C.



Krok 2

Gotujemy makaron al dente w osolonej wodzie. Pomidory myjemy i kroimy na pół. Ścieramy ser na tarce.



Krok 3

W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno makaron oraz połówki pomidora, skierowane nacięciem do góry. Posypujemy całość przyprawami oraz startym serem.



Krok 4

Pieczemy 15 minut.



Wskazówki

Podajemy skropione oliwą z oliwek i posypane świeżym tymiankiem.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.