Zapiekanka z pieczonych pomidorów

Ser i kropla oliwy z oliwek mogą przemienić zwykłego pomidora w idealną przystawkę. W zestawie z makaronem stworzy sycące danie.

Danie: Obiad,

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten,

Wegetariańskie

Danie: Obiad,

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten,

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 4 pomidory
  • 30 dag makaronu kokardki
  • 30 dag sera żółtego
  • ¼ szklanki świeżo startego parmezanu
  • Świeży tymianek
  • ¼ łyżeczki soli
  • Pieprz czarny
  • 4 łyżeczki oliwy z oliwek

Przygotowanie

Krok 1
Nastawiamy piekarnik na 230°C.

Krok 2
Gotujemy makaron al dente w osolonej wodzie. Pomidory myjemy i kroimy na pół. Ścieramy ser na tarce.

Krok 3
W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno makaron oraz połówki pomidora, skierowane nacięciem do góry. Posypujemy całość przyprawami oraz startym serem.

Krok 4
Pieczemy 15 minut.

Wskazówki

Podajemy skropione oliwą z oliwek i posypane świeżym tymiankiem.

Komentarze

0 opublikowane komentarze

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.