Lasagne z bakłażana z mieloną wołowiną

Zaskocz swoich bliskich idealną lasagne z bakłażanem i mięsem mielonym. Smakuje i wygląda idealnie. Będzie świetna na obiad lub kolację.

Sprawdź też inne nasze przepisy: wegetariańska lasagne z serkiem wiejskimlasagne z krewetkami i pesto.

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 180 g dipu śmietanowego z pomidorami, papryką i chili typu creme fraiche Mlekpol
  • 1 opakowanie sera żółtego Gouda w plastrach Mlekpol
  • 150 g tartej Mozzarelli Mlekpol
  • 1-2 łyżki oliwy
  • pieprz cytrynowy do smaku
  • oliwki czarne wg uznania
  • sól
  • pieprz

Sos:

  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 2 kłącza selera naciowego
  • 700 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1-2 łyżki oleju
  • pieprz
  • sól

Do podania:

  • oregano
  • bazylia
  • pietruszka

Przygotowanie

Krok 1

Cebulę i czosnek kroimy na drobne kawałki. Do nagrzanego garnka wlewamy olej i wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek. Marchewkę i seler naciowy drobno siekamy i dodajemy do garnka. Przyprawiamy pieprzem cytrynowym oraz zalewamy passatą pomidorową i dusimy pod przykryciem ok. 25 minut. Doprawiamy oregano i solą. Siekamy zieloną pietruszkę i wrzucamy do garnka. Całość miksujemy na gładki sos.



Krok 2

Na rozgrzanej patelni smażymy wołowinę.



Krok 3

Bakłażana kroimy na długie plastry. Rozgrzewamy patelnię grillową i wlewamy oliwę. Następnie grillujemy wszystkie plastry bakłażana z dwóch stron.



Krok 4

Formę lub naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Na dnie układamy 1 warstwę plastrów bakłażana. Następnie smarujemy dipem śmietanowym z pomidorami, papryką i chili typu creme fraiche Mlekpol, dodajemy wołowinę, sos, czarne oliwki i tartą mozzarellę.

Przykrywamy kolejną warstwą bakłażana, smarujemy dipem śmietanowym z pomidorami, papryką i chili typu creme fraiche Mlekpol, dodajemy sos, wołowinę, czarne oliwki i tartą mozzarellę. Czynność powtarzamy do wykończenia składników.

Na samym wierzchu układamy ser żółty Gouda Mlekpol. Następnie lasagne wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200°C, funkcja pieczenia góra dół, na 25 minut.



Krok 5

Gotową lasagne podajemy ze świeżymi ziołami. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.