Zaskocz swoich bliskich idealną lasagne z bakłażanem i mięsem mielonym. Smakuje i wygląda idealnie. Będzie świetna na obiad lub kolację.
Sprawdź też inne nasze przepisy: wegetariańska lasagne z serkiem wiejskim i lasagne z krewetkami i pesto.
Osób: 1
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Cebulę i czosnek kroimy na drobne kawałki. Do nagrzanego garnka wlewamy olej i wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek. Marchewkę i seler naciowy drobno siekamy i dodajemy do garnka. Przyprawiamy pieprzem cytrynowym oraz zalewamy passatą pomidorową i dusimy pod przykryciem ok. 25 minut. Doprawiamy oregano i solą. Siekamy zieloną pietruszkę i wrzucamy do garnka. Całość miksujemy na gładki sos.
Na rozgrzanej patelni smażymy wołowinę.
Bakłażana kroimy na długie plastry. Rozgrzewamy patelnię grillową i wlewamy oliwę. Następnie grillujemy wszystkie plastry bakłażana z dwóch stron.
Formę lub naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Na dnie układamy 1 warstwę plastrów bakłażana. Następnie smarujemy dipem śmietanowym z pomidorami, papryką i chili typu creme fraiche Mlekpol, dodajemy wołowinę, sos, czarne oliwki i tartą mozzarellę.
Przykrywamy kolejną warstwą bakłażana, smarujemy dipem śmietanowym z pomidorami, papryką i chili typu creme fraiche Mlekpol, dodajemy sos, wołowinę, czarne oliwki i tartą mozzarellę. Czynność powtarzamy do wykończenia składników.
Na samym wierzchu układamy ser żółty Gouda Mlekpol. Następnie lasagne wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200°C, funkcja pieczenia góra dół, na 25 minut.
Gotową lasagne podajemy ze świeżymi ziołami. Smacznego!
Dodaj komentarz