Chrzanowy krem z pieczonym ziemniakiem

Danie: Zupy, Obiad

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Zupy, Obiad

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • 1 por biała część,
  • 1/3 selery dużej,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 800 ml bulionu warzywnego,
  • sól, pieprz,
  • 1 liść laurowy,
  • 2 ziela angielskie,
  • majeranek,
  • 1 łyżka chrzanu tartego czubata,
  • natka pietruszki,
  • 3 łyżki śmietany 18 % ukwaszonej,
  • ,
  • ,
  • 2 kiełbasy domowe,
  • 2 ziemniaki,
  • rozmaryn,
  • 3 łyżki oliwy,
  • sól

Przygotowanie

1.

Kiełbasę nacinam na krzyż, polewam oliwą i posypuję rozmarynem. Ziemniaki szoruję dokładnie, i nacinam na całej długości cienkie plasterki. Trzeba uważać żeby ziemniaki nie przeciąć do końca. Polecam włożyć ziemniaka na łyżkę i na niej nacinać go. Solę je, posypuję rozmarynem, polewam oliwą. Wkładam razem z kiełbasą na blaszkę i zapiekam w nagrzanym piekarniku temp 180 stopni 40 minut. Kiełbasę można wyjąć wcześniej.



2.

Cebulę i czosnek pokrojony przesmażam na oleju dodaję pokrojoną porę i dalej przesmażam ale nie mają się zbrązowieć. Na końcu dodaję obraną i startą na tarce seler. Zalewam bulionem, dodaję liść laurowy, ziele i gotuję na wolnym ogniu około 15 minut. Na końcu dodaję chrzan tarty i miksuję blenderem.



3.

Do śmietany dodaję dwie łyżki zupy, mieszam i dopiero wlewam do zupy. Już nie gotuję. Doprawiam solą, pieprzem, majerankiem i natką. Podaję z kiełbasą i ziemniakiem i gałązką rozmarynu.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.