Zupa Harira - smaki Maroka

Tradycyjna, narodowa marokańska zupa, spożywana jako pierwszy posiłek wieczorny w Ramadan. Mocno rozgrzewa i syci. Jest gęsta, egzotyczna i pełna aromatycznych dodatków, które sprawiają, że nie da się zapomnieć jej smaku.

Danie: Zupy

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Jajko kurze, Seler

Danie: Zupy

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Jajko kurze, Seler


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 500 g jagnięciny
  • - 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • - 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka kurkumy
  • - 1 łyżeczka cynamonu
  • - 1 łyżeczka imbiru
  • - ½ łyżeczki chilli
  • - 1 łyżeczka ostrej papryki
  • - ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • - 100 g selera naciowego
  • - 2 cebule
  • - 2 ząbki czosnku
  • - garść kolendry
  • - 500 g pomidorów z puszki
  • - 1 słoiczek przecieru pomidorowego
  • - 150 g zielonej soczewicy
  • - 1 puszka ciecierzycy
  • - 2 jajka
  • - sok z 1 cytryny
  • - 2 marchewki
  • - 2 ziarna ziela angielskiego
  • - 2 czerwone cebule
  • - 1 natka pietruszki
  • - 4 plasterki cytryny do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

Jagnięcinę myjemy, dokładnie osuszamy i kroimy w kostkę, a następnie przekładamy do dużego garnka. Dodajemy kurkumę, chilli, pieprz czarny, pieprz ziołowy, cynamon, sól, imbir, paprykę, pokrojony w kostkę seler naciowy, pokrojone w kostkę cebulę i czosnek, a także posiekaną kolendrę. Całość podsmażamy na małym ogniu maksymalnie przez 5 minut.



Krok 2

Po tym czasie dodajemy odsączone i pokrojone pomidory z puszki i przecier pomidorowy. Dusimy na niewielkim ogniu przez 20 minut.



Krok 3

Do garnka z jagnięciną dodajemy soczewicę, pokrojone w kostkę marchewki, ziele angielskie i pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę. Całość gotujemy 2 godziny.



Krok 4

Po tym czasie dodajemy ciecierzycę, a nastęnie gotujemy jeszcze przez 10 minut. Później dodajemy roztrzepane jajka i sok z cytryny, gotując całość jeszcze minutę. Dekorujemy natką pietruszki i plasterkami cytryny.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.