Risotto z dorszem i szparagami polecam na obiad. Zdrowe danie dla każdego.
Danie: Obiad
Osób: 2
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
Nastawiamy piekarnik na 180ºC.
Dorsza pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny oraz posypać solą i pieprzem.Włożyć do żaroodpornego naczynia. Na każdy kawałek nałożyć plasterek masła. Piec pod przykryciem przez 40 minut.
Szparagi obrać, umyć i związać w pęczek. Zalać małą ilością wody, dodać łyżeczkę soli i łyżeczkę masła. Gotować 15 minut. Część szparagów pokroić w drobną kostkę.
W garnku podsmażamy pokrojoną cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie wsypujemy ryż i smażymy całość koło 1 minuty.
Stopniowo podlewamy ryż bulionem. Kolejną porcję dodajemy w momencie wchłonięcia przez ryż poprzedniej. Gotujemy ryż około 20 minut. Pod koniec dodajemy kawałki szparaga.
Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy również 3 łyżki śmietanki Łaciatej i łyżkę masła. Całość ostrożnie mieszamy.
Formujemy ryż na talerzu, na wierzch nakładamy większe kawałki szparagów i spory kawałek ryby.
Przed podaniem skropić cytryną i posypać solą morską.
Dodaj komentarz