Risotto z dorszem i szparagami

Risotto z dorszem i szparagami polecam na obiad. Zdrowe danie dla każdego.

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 200 g ryżu arborio
  • 200 g dorsza
  • 4 szklanki bulionu
  • 1 cebula
  • 100 g szparagów
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki śmietanki Łaciatej 30%
  • 20 g masła Łaciate
  • Oliwa
  • Sól
  • Pieprz
  • Cytryna

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 180ºC.



Krok 2

Dorsza pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny oraz posypać solą i pieprzem.Włożyć do żaroodpornego naczynia. Na każdy kawałek nałożyć plasterek masła. Piec pod przykryciem przez 40 minut.



Krok 3

Szparagi obrać, umyć i związać w pęczek. Zalać małą ilością wody, dodać łyżeczkę soli i łyżeczkę masła. Gotować 15 minut. Część szparagów pokroić w drobną kostkę.



Krok 4

W garnku podsmażamy pokrojoną cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie wsypujemy ryż i smażymy całość koło 1 minuty.



Krok 5

Stopniowo podlewamy ryż bulionem. Kolejną porcję dodajemy w momencie wchłonięcia przez ryż poprzedniej. Gotujemy ryż około 20 minut. Pod koniec dodajemy kawałki szparaga.



Krok 6

Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy również 3 łyżki śmietanki Łaciatej i łyżkę masła. Całość ostrożnie mieszamy.



Krok 7

Formujemy ryż na talerzu, na wierzch nakładamy większe kawałki szparagów i spory kawałek ryby.



Wskazówki

Przed podaniem skropić cytryną i posypać solą morską.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.