Ciabatta z pesto, kurczakiem, mozzarellą i pomidorem

Ciabatta z pesto, kurczakiem, mozzarellą i pomidorem to włoska wariacja na temat kanapki. Sycącą i nieoczywista w smaku. Może być serwowana również na gorąco i warto spróbować jej także w tej wersji - staje się wtedy lekko chrupiącą, z cudownie ciągnącym się serem.

Danie: Śniadanie, Kolacja

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Śniadanie, Kolacja

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 2 ciabatty,
  • - 2 pomidory,
  • - 2 łyżki zielonego pesto,
  • - 150g Sera Mozzarella Mlekpol w kostce
  • - garść listków świeżej bazylii

Kurczak:

  • - 1 pojedynczy filet z kurczaka,
  • - 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • - 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • - sól i pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Kurczaka umyć, oczyścić i pokroić na cienkie filety. Przełożyć do miseczki, dodać oliwę, zioła prowansalskie, sól i pieprz. Usmażyć.



Krok 2

Mozzarellę dokładnie odcisnąć na ręczniku papierowym. Pokroić w cienkie plastry.



Krok 3

Pomidora umyć, pokroić w plastry. Bazylię posiekać.



Krok 4

Ciabatty przekroić na pół. Jedną stronę posmarować pesto, położyć plastry pomidora, kurczaka, mozzarellę, całość posypać bazylią i przykryć drugą kromką.



Krok 5

Przekroić na pół i serwować od razu lub po podpieczeniu w piekarniku – około 10 minut w 180°C, aż do rozpuszczenia się sera.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.