Ciabatta z pesto, kurczakiem, mozzarellą i pomidorem to włoska wariacja na temat kanapki. Sycąca i nieoczywista w smaku. Może być serwowana również na gorąco i warto spróbować jej także w tej wersji - staje się wtedy lekko chrupiącą, z cudownie ciągnącym się serem.
Danie: Śniadanie, Kolacja
Osób: 2
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Kurczaka umyj, oczyść i pokrój na cienkie filety. Przełóż do miseczki, dodaj oliwę, zioła prowansalskie, sól i pieprz. Usmaż go na patelni, aż do zarumienienia.
Mozzarellę pokrój w cienkie plastry.
Pomidora umyj i pokrój w plastry. Bazylię posiekaj.
Ciabatty przekrój na pół. Jedną stronę posmaruj pesto, połóż plastry pomidora, kurczaka i mozzarellę. Całość posyp bazylią i przykryj drugą kromką.
Kanapki przekrój na pół i serwuj od razu lub po podpieczeniu w piekarniku (około 10 minut w 180°C, aż do rozpuszczenia się sera). Smacznego!
Dodaj komentarz