Zobacz przepis

Ciabatta z pesto, kurczakiem, mozzarellą i pomidorem

Ciabatta z pesto, kurczakiem, mozzarellą i pomidorem to włoska wariacja na temat kanapki. Sycąca i nieoczywista w smaku. Może być serwowana również na gorąco i warto spróbować jej także w tej wersji - staje się wtedy lekko chrupiącą, z cudownie ciągnącym się serem.

Danie: Śniadanie, Kolacja

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Śniadanie, Kolacja

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 bułki ciabatty
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki zielonego pesto
  • 150g sera mozzarella Mlekpol w kostce
  • 1 garść listków świeżej bazylii

Kurczak:

  • 1 pojedynczy filet z kurczaka
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Kurczaka umyj, oczyść i pokrój na cienkie filety. Przełóż do miseczki, dodaj oliwę, zioła prowansalskie, sól i pieprz. Usmaż go na patelni, aż do zarumienienia.



Krok 2

Mozzarellę pokrój w cienkie plastry.



Krok 3

Pomidora umyj i pokrój w plastry. Bazylię posiekaj.



Krok 4

Ciabatty przekrój na pół. Jedną stronę posmaruj pesto, połóż plastry pomidora, kurczaka i mozzarellę. Całość posyp bazylią i przykryj drugą kromką.



Krok 5

Kanapki przekrój na pół i serwuj od razu lub po podpieczeniu w piekarniku (około 10 minut w 180°C, aż do rozpuszczenia się sera). Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.