Ciabatta z pesto, kurczakiem, mozzarellą i pomidorem to włoska wariacja na temat kanapki. Sycącą i nieoczywista w smaku. Może być serwowana również na gorąco i warto spróbować jej także w tej wersji - staje się wtedy lekko chrupiącą, z cudownie ciągnącym się serem.
Danie: Śniadanie, Kolacja
Osób: 2
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Kurczaka umyć, oczyścić i pokroić na cienkie filety. Przełożyć do miseczki, dodać oliwę, zioła prowansalskie, sól i pieprz. Usmażyć.
Mozzarellę dokładnie odcisnąć na ręczniku papierowym. Pokroić w cienkie plastry.
Pomidora umyć, pokroić w plastry. Bazylię posiekać.
Ciabatty przekroić na pół. Jedną stronę posmarować pesto, położyć plastry pomidora, kurczaka, mozzarellę, całość posypać bazylią i przykryć drugą kromką.
Przekroić na pół i serwować od razu lub po podpieczeniu w piekarniku – około 10 minut w 180°C, aż do rozpuszczenia się sera.
Dodaj komentarz