Galaretka z cielęciny

Doskonały przepis na aromatyczną i smakowitą galaretę z cielęciny. Polecany miłośnikom galaretek, którzy nie przepadają za tłustym mięsem w galarecie. Mięso cielęce jest niskokaloryczne, chude i rozpływa się w ustach.

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze

Bez glutenu

Bez laktozy

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze

Bez glutenu

Bez laktozy


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 500 g cielęciny
  • ½ puszki kukurydzy konserwowej
  • 1/3 puszki groszku konserwowego
  • 4 jajka
  • 3 marchewki
  • 1 natka pietruszki
  • 1 l naturalnego bulionu warzywnego
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka pieprzu
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 łyżki żelatyny

Przygotowanie

Krok 1

Cielęcinę gotujemy przez 15 minut w lekko osolonej wodzie, następnie wyciągamy i studzimy. Po ostudzeniu kroimy ją w kostkę i wrzucamy do garnka z bulionem.



Krok 2

Gotujemy 45 minut z przyprawami, pokrojoną w plastry marchewką i posiekaną drobno pietruszką. Gotujemy jajka, obieramy, kroimy w ćwiartki i układamy na dno miseczek.



Krok 3

Groszek i kukurydzę dodajemy również do miseczek. Rozpuszczoną w wodzie żelatynę wlewamy do gotującego się bulionu, po czym całość dodajemy do miseczek.



Krok 4

Galaretę wkładamy do lodówki na 4 godziny, aż do stężenia. Podajemy z cytryną lub octem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.