Ciasteczka czekoladowe

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 100 g masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3 duże jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 i 2/3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru do obtoczenia

Przygotowanie

Krok 1

Czekoladę razem z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej.



Krok 2

W misce ubijamy białka, pod koniec dodajemy po łyżeczce cukru, żółtka oraz ekstrakt z wanilii. Następnie mieszamy z rozpuszczoną czekoladą.



Krok 3

Mąkę mieszamy z solą oraz proszkiem do pieczenia. Gotową masę przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na noc.



Krok 4

Następnego dnia nastawiamy piekarnik na 170 stopni C. Z ciasta formujemy kulki o średnicy około 2,5 cm. Obtaczamy je w cukrze pudrze i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto musi być cały czas schłodzone. Wkładamy gotowe ciasteczka do nagrzanego piekarnika na około 10 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.