Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Czekoladę razem z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej.
W misce ubijamy białka, pod koniec dodajemy po łyżeczce cukru, żółtka oraz ekstrakt z wanilii. Następnie mieszamy z rozpuszczoną czekoladą.
Mąkę mieszamy z solą oraz proszkiem do pieczenia. Gotową masę przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na noc.
Następnego dnia nastawiamy piekarnik na 170 stopni C. Z ciasta formujemy kulki o średnicy około 2,5 cm. Obtaczamy je w cukrze pudrze i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto musi być cały czas schłodzone. Wkładamy gotowe ciasteczka do nagrzanego piekarnika na około 10 minut.
Dodaj komentarz