Ciasto ze śliwkami

Autor:

Kamila O

Danie: Podwieczorek

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 4 jajka
  • 25 dag margaryny
  • 25 dag cukru
  • 40 dag mąki pszennej
  • 8 łyżek mleka Łaciate
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 dag śliwek
  • Cukier puder
  • Cynamon

Przygotowanie

Krok 1

Margarynę ucieramy z cukrem, następnie wbijamy po 1 żółtku i cały czas miksujemy.



Krok 2

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i stopniowo na przemian z mlekiem dodajemy do masy maślano jajecznej, dodajemy sok z cytryny i miksujemy do połączenia składników.



Krok 3

Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie za pomocą łyżki mieszamy z ciastem.



Krok 4

Ciasto przekładamy do prostokątnej blachy wyłożonej papierem.



Krok 5

Śliwki umyć, osuszyć, usunąć pestki i układać na cieście przekrojem do góry.



Krok 6

Po wierzchu posypac cukrem kryształem wymieszanym z cynamonem.



Krok 7

Blachę z ciastem wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C i pieczemy około 45 minut. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i posypać cukrem pudrem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.