Drożdże rozcieramy z 3 łyżkami cukru, dodajemy cieple mleko i 3 łyżki mąki, mieszamy delikatnie i odstawiamy w ciepłe miejsce by rozczyn podwoił objętość.
Następnie do rozczynu dodajemy przesianą mąkę i rozbite jajko, przestudzone masło, 3 łyżki letniej wody, szczyptę soli i pozostały cukier. Wyrabiamy wszystko na elastyczne ciasto, przykrywamy ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wyrabiamy na stolnicy podsypanej mąką i tworzymy krążki szklanką.
Masę makową układamy na krążkach delikatnie dociskając.
Następnie składamy na pół i sklejamy, odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180°C.
Podczas pieczenia smarujemy roztrzepanym jajkiem. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem
Dodaj komentarz