Ciasteczka drożdżowe z makiem

Autor:

Kamila O

Osób: 9

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie:

Osób: 9

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. mleka Łaciate ciepłego
  • 2,5 dag drożdży
  • 1 jajko
  • 6 łyżek cukru
  • 10 dag masła Łaciate rozpuszczonego
  • 1 szczypta soli
  • 1 białko
  • 1 puszka masy makowej
  • Cukier puder

Przygotowanie

Krok 1

Drożdże rozcieramy z 3 łyżkami cukru, dodajemy cieple mleko i 3 łyżki mąki, mieszamy delikatnie i odstawiamy w ciepłe miejsce by rozczyn podwoił objętość.



Krok 2

Następnie do rozczynu dodajemy przesianą mąkę i rozbite jajko, przestudzone masło, 3 łyżki letniej wody, szczyptę soli i pozostały cukier. Wyrabiamy wszystko na elastyczne ciasto, przykrywamy ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.



Krok 3

Wyrośnięte ciasto wyrabiamy na stolnicy podsypanej mąką i tworzymy krążki szklanką.



Krok 4

Masę makową układamy na krążkach delikatnie dociskając.



Krok 5

Następnie składamy na pół i sklejamy, odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180°C.



Krok 6

Podczas pieczenia smarujemy roztrzepanym jajkiem. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.