Pierogi z serem i daktylami

Autor:

Śnieżynka

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 1 szkl. mąki krupczatki
  • 1 szkl. mąki tortowej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 100 ml wody gazowanej
  • 100 ml wody gorącej

Nadzienie:

  • 30 dag sera twarogowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 małe jajko
  • 10 szt suszonych daktyli

Dodatkowo:

  • Miód
  • Sól

Przygotowanie

Ciasto:

Do mąki wbić jajko, dodać oliwę, wodę i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć na pół godziny. W międzyczasie przygotować nadzienie.



Nadzienie

Ser biały włożyć do miski, rozdrobnić widelcem, dodać jajko, cukier i cynamon, utrzeć. Daktyle pokroić w półkrążki, połączyć z serem, wymieszać.




Ciasto rozwałkować i szklaneczką wykrawać krążki. Ułożyć porcję farszu, krążek złożyć na pół i dokładnie zlepić. Partiami wkładać do wrzącej osolonej wody i gotować 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową, włożyć na talerze, polać miodem, podawać.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.