Orzechowe ciasteczka z żurawiną

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 30 dag mąki pszennej
  • 20 dag masła Łaciate
  • 10 dag cukru pudru
  • 10 dag orzeszków arachidowych
  • 5 dag suszonej żurawiny
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka maku
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 3 łyżki mleka Łaciate
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • Cukier perlisty
  • Siekane orzeszki ziemne

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać. Dodać masło, cukier puder i cukier z wanilią, posiekać.





Krok 2

Dodać żółtka, posiekane orzeszki, mak i żurawinę. Szybko zagnieść ciasto.





Krok 3

Ciasto rozwałkować i foremką o dowolnym kształcie wykrawać ciasteczka. Ułożyć na wyłożonej papierem blaszce. Za pomocą silikonowego pędzelka posmarować ciasteczka mlekiem wymieszanym z cukrem waniliowym i posypać cukrem perlistym lub posiekanymi orzeszkami. Blaszkę z ciasteczkami włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec około 10-12 minut.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.