Krem z marchewki i czerwonej soczewicy

Autor:

Ania321

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Sezam

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Sezam


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 200 gram soczewicy czerwonej
  • ½ kg marchewki
  • 1 ziemniak
  • 3 cebule
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 litr rosołu
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • ½ łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • ⅓ łyżeczki chili, pieprzu cayenne
  • 6 kawałków pomidorów suszonych
  • Sól
  • Pieprz
  • Ziarna sezamu

Przygotowanie

Krok 1

Cebule obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na rozgrzanej oliwie, a następnie przełożyć do garnka.



Krok 2

Ziemniaka pokroić w kostkę, marchew w plasterki. Dodać do cebuli.



Krok 3

Zalać warzywa gorącym rosołem i gotować 15 minut pod przykryciem.



Krok 4

Dodać dokładnie wypłukaną soczewicę i gotować przez 10 minut.



Krok 5

Dodać przecier pomidorowy oraz przyprawy. Gotować jeszcze kilka minut. Za pomocą blendera zmiksować zupę na gładki krem. Dodać suszone pomidory pokrojone w kostkę i wymieszać.



Krok 6

Gotowy krem posypać na talerzu ziarnami sezamu.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.