Ciasteczka maślane guziki

Osób: 1

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 1

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 150 g masła Łaciate
  • 235 - 250g mąki pszennej tortowej
  • 60 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka gorzkiego kakao
  • 1 płaska łyżeczka cukru pudru

Przygotowanie

Krok 1

Wszystkie składniki (poza kakao) zagnieć na gładkie ciasto. Podziel na dwie połówki, do jednej dodaj kakao + dodatkową łyżeczkę cukru pudru i zagnieć do połączenia składników. Masa nie powinna się kleić do rąk ani być zbyt sucha.
Ciasto lekko spłaszcz, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.



Krok 2

Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na grubość ok. 3 - 4 mm. Wykrój z ciasta krążki o średnicy ok. 3 cm, a potem przełóż je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
Na środku każdego ciasteczka zrób wgłębienie na dziurki - tak jak na prawdziwych guzikach. Polecamy użyć do tego słomki.



Krok 3

Ciasteczka wstaw do nagrzanego do 200ºC piekarnika, piecz przez około 12 minut lub do lekkiego zrumienienia brzegów. Czas pieczenia będzie uzależniony od wielkości ciastek. Po upieczeniu wystudzić na stalowej kratce.
Gotowe ciasteczka można owinąć kolorową wstążką.
Smacznego!



Wskazówki

Masło powinno być w temperaturze pokojowej.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.