Osób: 1
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Wszystkie składniki (poza kakao) zagnieć na gładkie ciasto. Podziel na dwie połówki, do jednej dodaj kakao + dodatkową łyżeczkę cukru pudru i zagnieć do połączenia składników. Masa nie powinna się kleić do rąk ani być zbyt sucha.
Ciasto lekko spłaszcz, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na grubość ok. 3 - 4 mm. Wykrój z ciasta krążki o średnicy ok. 3 cm, a potem przełóż je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
Na środku każdego ciasteczka zrób wgłębienie na dziurki - tak jak na prawdziwych guzikach. Polecamy użyć do tego słomki.
Ciasteczka wstaw do nagrzanego do 200ºC piekarnika, piecz przez około 12 minut lub do lekkiego zrumienienia brzegów. Czas pieczenia będzie uzależniony od wielkości ciastek. Po upieczeniu wystudzić na stalowej kratce.
Gotowe ciasteczka można owinąć kolorową wstążką.
Smacznego!
Masło powinno być w temperaturze pokojowej.
Dodaj komentarz