Tarta dyniowa to pomysł na jesienny deser. Jest pyszna i aromatyczna. Z dodatkiem ubitej śmietanki Łaciatej smakuje rewelacyjnie. Jeśli lubisz dynię, koniecznie wypróbuj ten przepis.
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Mąkę przesiewamy z cukrem do miski. Masło kroimy w kostkę i dodajemy do mąki. Zagniatamy całość, aż wyjdzie kruszonka. Jajko roztrzepujemy i dodajemy razem z mlekiem do ciasta. Zagniatamy, aby uzyskać jednolitą masę. Kulę zawijamy i owijamy folią. Wkładamy do lodówki na 30 minut.
Mąkę przesiewamy z cukrem do miski. Masło kroimy w kostkę i dodajemy do mąki. Zagniatamy całość, aż wyjdzie kruszonka. Jajko roztrzepujemy i dodajemy razem z mlekiem do ciasta. Zagniatamy, aby uzyskać jednolitą masę. Kulę zawijamy i owijamy folią. Wkładamy do lodówki na 30 minut.
Włączamy piekarnik na 180 stopni C. Dynię kroimy w kostkę. Wrzucamy ją do rondla, dodajemy cukier i ziarenka wanilii. Zalewamy mlekiem i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy do momentu, aż dynia będzie miękka. Co jakiś czas mieszamy. Odstawiamy i miksujemy na gładką masę, zostawiamy do przestygnięcia.
Ciasto wyjmujemy z lodówki, przykrywamy folią aluminiową obciążoną fasolą. Wkładamy do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 15 minut. Wyjmujemy ciasto i zmniejszamy temperaturę do 160 stopni C.
Ciasto wyjmujemy z lodówki, przykrywamy folią aluminiową obciążoną fasolą. Wkładamy do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 15 minut. Wyjmujemy ciasto i zmniejszamy temperaturę do 160 stopni C.
Dodaj komentarz