Tarta dyniowa

Tarta dyniowa to pomysł na jesienny deser. Jest pyszna i aromatyczna. Z dodatkiem ubitej śmietanki Łaciatej smakuje rewelacyjnie. Jeśli lubisz dynię, koniecznie wypróbuj ten przepis.

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto

  • - 250 g mąki tortowej
  • - 50 g cukru pudru
  • - 125 g zimnego masła
  • - 1 duże jajko
  • - 2 łyżki mleka

Nadzienie

  • - 500 g dyni obranej
  • - 500 ml mleko 3,2%
  • - 200 g cukru
  • - 2 duże jajka
  • - 1 laska wanilii
  • - cynamon do posypania
  • - 300 ml Śmietanki Łaciatej 30% (schłodzonej)

Dodatkowo

  • - 50 g suchej fasoli

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę przesiewamy z cukrem do miski. Masło kroimy w kostkę i dodajemy do mąki. Zagniatamy całość, aż wyjdzie kruszonka. Jajko roztrzepujemy i dodajemy razem z mlekiem do ciasta. Zagniatamy, aby uzyskać jednolitą masę. Kulę zawijamy i owijamy folią. Wkładamy do lodówki na 30 minut.



Krok 2

Mąkę przesiewamy z cukrem do miski. Masło kroimy w kostkę i dodajemy do mąki. Zagniatamy całość, aż wyjdzie kruszonka. Jajko roztrzepujemy i dodajemy razem z mlekiem do ciasta. Zagniatamy, aby uzyskać jednolitą masę. Kulę zawijamy i owijamy folią. Wkładamy do lodówki na 30 minut.



Krok 3

Włączamy piekarnik na 180 stopni C. Dynię kroimy w kostkę. Wrzucamy ją do rondla, dodajemy cukier i ziarenka wanilii. Zalewamy mlekiem i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy do momentu, aż dynia będzie miękka. Co jakiś czas mieszamy. Odstawiamy i miksujemy na gładką masę, zostawiamy do przestygnięcia.



Krok 4

Ciasto wyjmujemy z lodówki, przykrywamy folią aluminiową obciążoną fasolą. Wkładamy do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 15 minut. Wyjmujemy ciasto i zmniejszamy temperaturę do 160 stopni C.



Krok 5

Ciasto wyjmujemy z lodówki, przykrywamy folią aluminiową obciążoną fasolą. Wkładamy do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 15 minut. Wyjmujemy ciasto i zmniejszamy temperaturę do 160 stopni C.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.