Pyszny sos śmietankowy z dodatkiem grzybów idealnie pasuje do mięsa kurczaka. Takie połączenie to świetny pomysł na obiad rodzinny, szybki lunch lub kolację we dwoje.
Danie: Obiad
Osób: 2
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
Grzyby suszone moczymy gorącej wodzie. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę.
Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę i czosnek. Kiedy składniki się zeszklą, dodajemy grzyby (wodę po moczeniu zostawiamy) i całość smażymy przez ok. 20 minut.
Po tym czasie dodajemy kurczaka i wszystko razem podsmażamy jeszcze przez 10 minut. Dolewamy wodę po grzybach i śmietankę Łaciatą. Przyprawiamy. Dusimy do momentu, aż sos się zagęści.
Podajemy ze świeżymi warzywami (pomidor, sałata).
Dekorujemy posiekaną zieleniną.
Dodaj komentarz