Kurczak z grzybami i sosem śmietanowym

Pyszny sos śmietankowy z dodatkiem grzybów idealnie pasuje do mięsa kurczaka. Takie połączenie to świetny pomysł na obiad rodzinny, szybki lunch lub kolację we dwoje.

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 2 piersi z kurczaka
  • - ½ szklanki grzybów suszonych
  • - 1 cebula
  • - 1 ząbek czosnku
  • - 3/4 szklanki śmietanki Łaciatej 30%
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 3 łyżki oleju
  • - 4 pomidorki koktajlowe
  • - 8 liści sałaty

Przygotowanie

Krok 1

Grzyby suszone moczymy gorącej wodzie. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę.



Krok 2

Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę i czosnek. Kiedy składniki się zeszklą, dodajemy grzyby (wodę po moczeniu zostawiamy) i całość smażymy przez ok. 20 minut.



Krok 3

Po tym czasie dodajemy kurczaka i wszystko razem podsmażamy jeszcze przez 10 minut. Dolewamy wodę po grzybach i śmietankę Łaciatą. Przyprawiamy. Dusimy do momentu, aż sos się zagęści.



Krok 4 

Podajemy ze świeżymi warzywami (pomidor, sałata).



Wskazówki

Dekorujemy posiekaną zieleniną.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.