Ciasteczka orkiszowe z orzechami i żurawiną

Autor:

KuchniaMniam

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Fit

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Fit


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • 200 g masła Łaciate,
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego,
  • 2 jajka,
  • 2 szklanki mąki orkiszowej,
  • 1/2 szklanki płatków jęczmiennych,
  • 1/2 szklanki zarodków pszennych,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 100 g orzechów włoskich,
  • 50 g suszonych moreli,
  • 50 g suszonej żurawiny,
  • 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej,
  • szczypta soli

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę wymieszać z płatkami jęczmiennymi, zarodkami pszennymi i proszkiem do pieczenia. Do mąki dodać zmielone orzechy oraz posiekane morele i żurawinę. Miękkie masło utrzeć z cukrem trzcinowym, aż zbieleje i stanie się puszyste. Miksując wbić po jednym jajku. Wsypać suche składniki i wymieszać drewnianą łyżką. Na końcu dodać posiekaną nożem czekoladę. Formować kulki jednakowej wielkości i spłaszczać na grubość 5 mm, nadając okrągły kształt. Układać na blachę z wyłożonym papierem do pieczenia, zachowując niewielki odstęp. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez około 10 min. Gorące przełożyć na kratkę i odstawić do wystudzenia. Smacznego :)



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.