Crumble z maliną i jagodą

Owoce zapiekane pod kruszonką to szybki i prosty deser. Jeśli lubisz słodkości z owocami, koniecznie wypróbuj ten przepis.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 8

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 8

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • - 1/2 szklanki białego cukru
  • - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • - 1/4 łyżeczki soli
  • - 6 łyżek masła
  • - 1/4 szklanki wrzącej wody
  • - ok. 200 g mąki

Masa owocowa:

  • - 2 łyżki stołowe skrobi kukurydzianej
  • - 1/4 szklanki zimnej wody
  • - 2 szklanki świeżych jagód
  • - 1 1/2 szklanki świeżych malin
  • - 3/4 szklanki białego cukru
  • - 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 200 stopni C. Przygotowujemy masę na ciasto. W miseczce wymieszaj mąkę, 1/2 szklanki cukru, proszek do pieczenia i sól. Wlej wrzącą wodę i wymieszaj, aby powstało ciasto o jednolitej konsystencji.



Krok 2

Przygotowujemy masę owocową. Do dużej miski z zimną wodą dodajemy skrobię kukurydzianą, jagody, maliny, cukier i sok z cytryny. Mieszamy i łączymy obydwie masy.



Krok 3

Crumble przekładamy do żaroodpornych miseczek, do zapiekania. Można przysypać odrobiną cukru.



Krok 4 

Pieczemy w piekarniku przez ok. 20 min.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.