Owoce zapiekane pod kruszonką to szybki i prosty deser. Jeśli lubisz słodkości z owocami, koniecznie wypróbuj ten przepis.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 8
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Nastawiamy piekarnik na 200 stopni C. Przygotowujemy masę na ciasto. W miseczce wymieszaj mąkę, 1/2 szklanki cukru, proszek do pieczenia i sól. Wlej wrzącą wodę i wymieszaj, aby powstało ciasto o jednolitej konsystencji.
Przygotowujemy masę owocową. Do dużej miski z zimną wodą dodajemy skrobię kukurydzianą, jagody, maliny, cukier i sok z cytryny. Mieszamy i łączymy obydwie masy.
Crumble przekładamy do żaroodpornych miseczek, do zapiekania. Można przysypać odrobiną cukru.
Pieczemy w piekarniku przez ok. 20 min.
Dodaj komentarz