Ciasteczka z różaną konfiturą

Poniższy przepis szczególnie wypróbuj na urodzinach Twojego dziecka, zobaczysz jak szybko znikną ze stołu.

Danie: Deser

Osób: 6-8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Deser

Osób: 6-8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 220 g masła Łaciate
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 150 g cukru pudru
  • 10 g cukru waniliowego
  • Konfitura z płatków róży

Przygotowanie

Krok 1

Wszystkie składniki wrzuć do miski i ugniataj do uzyskania jednolitej masy. Ciasto podziel na dwie części. Zawiń je osobno w folię spożywczą i odstaw do lodówki na min. 1 h.



Krok 2

Nastaw piekarnik na 170°C. Wyjmij połowę ciasta i rozwałkuj na 2 mm. Wykrój z niego ciasteczka (np. kółka). Piecz przez 10 min.



Krok 3

Drugą połowę ciasta rozwałkuj również na ok. 2 mm, wykrój ciasteczka, ale w środku każdego z nich wytnij dziurki (oczy i usta) tak jak na zdjęciu. Piecz 10 minut.



Krok 4

Na całe ciastka rozsmaruj ½ łyżeczki marmolady. Zachowaj odstęp od brzegu, w przeciwnym razie konfitura wycieknie. Połącz połówki ciasteczek i dociśnij.



Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

Niezapominajka

Opublikowany: 2018-01-20 10:30:00

Ale cudeńka, takie uśmiechnięte buźki :)

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.