Chutney śliwkowy z cebulą, imbirem i rodzynkami

Wywodzący się z hinduskiej kuchni chutney, stanowi ciekawe połączenie warzyw, owoców i aromatycznych przypraw. Stałym składnikiem jest ocet winny, zwykle połączony z cebulą i słodkimi, świeżymi lub suszonymi owocami, przyprawionymi na ostro. Na pewno zaskoczysz nim gości i domowników, bo dzięki niemu nawet najprostsze dania zyskują niepowtarzalny smak. Chutney śliwkowy najlepiej smakuje z serami, wędlinami, pieczonym drobiem (kaczka, gęś)

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Wegetariańskie


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • ½ kg śliwek
  • 2-4 duże czerwone cebule
  • rodzynki (garść)
  • 5 -7 cm świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu w proszku
  • 2-3 goździki najlepiej w proszku
  • Szczypta soli
  • 5 łyżek octu balsamicznego
  • 2 łyżki octu winnego
  • cytryna do smaku
  • Pieprz Cayenne lub ostra papryka w proszku
  • Olej do smażenia

Przygotowanie

Krok 1

Wypestkowane śliwki i cebulę kroimy na cząstki. Imbir obieramy i ścieramy na tarce lub kroimy w zapałki.



Krok 2

W dużym garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej (odrobinę) i wrzucamy na niego cebulkę, a gdy się zeszkli kolejno śliwki, a następnie imbir i rodzynki. Dusimy całość na maleńkim ogniu wciąż mieszając, aż wszystkie składniki rozpadną się i utworzą gęstą masę.



Krok 3

W osobnym naczyniu zagotowujemy ocet winny z przyprawami, parzymy przez 2-3 minuty i wlewamy płyn do sosu. Mieszamy, doprawiamy do smaku i jeszcze gorący chutney przelewamy do niedużych słoiczków. Zakręcamy je i stawiamy do góry dnem na 10 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.