Ciasteczka z wróżbą

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 100 g cukru
  • białka z dwóch dużych jajek
  • 3 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 60 g mąki pszennej tortowej
  • 20 g mąki ryżowej
  • 1 płaska łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 1/3 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • dodatkowo olej w sprayu lub ściereczka nasączona olejem do posmarowania formy

Przygotowanie

Krok 1

Na początku przygotuj ok 20 pasków papieru (1 cm x 4 cm) z wybranym napisem.
Do miski przesyp mąkę pszenną, mąkę ryżową, skrobię ziemniaczaną, cukier, proszek do pieczenia oraz sól. Dokładnie wymieszaj.



Krok 2

Do osobnej miski przełóż białka, energicznie wymieszaj trzepaczką (ubijaczką) przez około 30 sekund. Białka powinny zmienić kolor, delikatnie się napuszyć, ale jednocześnie pozostać płynne. Na koniec dodaj olej, wodę oraz esencję waniliową i wymieszaj do połączenia składników.



Krok 3

Przełóż płynne składniki do sypkich i dokładnie zamieszaj, tak aby nie było grudek. Powstanie gęste, ale rzadkie ciasto.



Krok 4

Płaską formę do pieczenia spryskaj olejem (lub posmaruj cienko ściereczką zamoczoną w oleju). Ustaw piekarnik na 165 °C (bez termoobiegu).
Za pomocą łyżki nałóż porcje ciasta, kolistymi ruchami łyżki rozsmaruj je bardzo cienko (ok 1-2 mm) tak aby powstały krążki. Ponieważ ciasteczka bardzo szybko się pieką, na jeden raz można upiec maksymalnie 3 sztuki.



Krok 5

Wstaw blachę z krążkami ciasta do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez około 9-11 minut, aż zrobią się złocisto brązowe. Wyjmij ciasteczka z piekarnika, szybko a zarazem delikatnie (najlepiej za pomocą wąskiej szpatułki) zdejmij je z blachy. Na środek ciasteczka połóż przygotowany wcześniej pasek papieru z treścią wróżby. Złóż ciepłe ciasteczko na pół, następnie trzymając za zewnętrzne brzegi, lekko dociśnij ciasteczko do brzegu szklanki tak, aby uformować charakterystyczny kształt. Tak uformowane ciasteczko przełóż do formy na muffinki lub małej miski i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Dzięki temu ciasteczka po wystudzeniu zachowają swój kształt.



Krok 6

Stopniowo piecz kolejne porcje ciasteczek i jeszcze ciepłe sklej tak jak powyżej. Wystudzone ciasteczka zachowają świeżość przez kilka dni. Smacznego!



Wskazówki

Ciasteczka pieczemy po 2 - 3 sztuki na raz, ponieważ bardzo szybko stygną. Należy je składać gdy są ciepłe, jak wystygną będą zbyt twarde i się pokruszą.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.