Ciasto makowo jabłkowe

Autor:

mileneczka5

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • Ciasto: - 2 szklanki mąki ,
  • - pół szklanki cukru - ,
  • 3 łyżeczki imbiru ,
  • - 3 łyżki rumu - ,
  • 3/4 kostki miękkiego masła,
  • - 3 żółtka,
  • Masa jabłkowa: -,
  • 5 dużych jabłek -,
  • cukier do smaku ,
  • Masa makowa: - 2 szklanki maku ,
  • - 1 szklanka cukru ,
  • - 1 kostka margaryny ,
  • - 3 jajka - 5 łyżek mąki pszennej -,
  • szklanka rodzynek ,
  • cukier puder do posypania wierzchu

Przygotowanie

Krok 1

Z wyzej podanych składników zagniatam ciasto i wkładam je do lodówki na ok. 2 godziny. Jabłka obieram i smażę tak jak na szarlotkę. Mak zalewam wrzątkiem i odstawiam na ok. na 2 godziny, aby napęczniał. Następnie mielę go 2 razy. Dodaję do niego mąkę i jajka. Cukier gotuję z margaryną. Dodaję do tego mak i gotuję do zgęstnienia. Okrągłą blaszkę o wymiarach 26 cm smaruję masłem i wysypuję mąką. Wylepiam ciastem Masę jabłkową wykładam na ciasto jako pierwszą. Następnie wylewam masę makową. Piekę w 160 stopniach 60 MINUT gDY Przestygnie , posypuję cukrem pudrem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.