Naleśniki po japońsku

Autor:

Aneta Gwiner

Dwa jajka, maślankę, cukier, cukier, waniliowy i sól miksujemy na niskich obrotach przez 2 minuty. Dodajemy kakao, mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i miksujemy. Dodajemy płatki śniadaniowe i mieszamy łyżką. Rozgrzewamy olej na patelni. Pierścienie wewnątrz natłuszczamy olejem i wkładamy na patelnię. Do 1/2 wysokości pierścieni wlewamy ciasto naleśnikowe. Smażymy na małym ogniu przez ok 4 minuty. Po tym czasie przekręcamy naleśniki i smażmy kolejne 4 minuty. Naleśniki wyciągamy z pierścieni. Podajemy z jogurtem i owocami ciepłe

Danie: Śniadanie, Deser

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Śniadanie, Deser

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • Garść płatków śniadaniowych
  • 2 jajka
  • ¾ szklanki maślanki
  • 2 łyżeczki kakao
  • ¼ szklanka cukru pudru
  • ½ łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 ½ szklanki mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • Olej rzepakowy do smażenia
  • ½ łyżeczka soli
  • Jogurt naturalny
  • Owoce

Przygotowanie

Krok 1

Dwa jajka, maślankę, cukier puder, cukier waniliowy i sól miksujemy na niskich obrotach przez 2 minuty.



Krok 2

Dodajemy płatki śniadaniowe i mieszamy łyżką.



Krok 3

Dodajemy kakao, mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i miksujemy.



Krok 4

Rozgrzewamy olej na patelni. Pierścienie wewnątrz natłuszczamy olejem i wkładamy na patelnię. Do 1/2 wysokości pierścieni wlewamy ciasto naleśnikowe.



Krok 5

Smażymy na małym ogniu przez ok 4 minuty. Po tym czasie przekręcamy naleśniki i smażmy kolejne 4 minuty. Naleśniki wyciągamy z pierścieni.



Krok 6

Podajemy z jogurtem i owocami ciepłe



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.