Ciastka Jeżyki

Autor:

Aneta P

Danie: Deser

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Deser

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciastka:

  • - mąka 1 i 1/3 szklanki,
  • - cukier 1/4 szklanki,
  • - cukier waniliowy 1 łyżka,
  • - jajka 1 szt.,
  • - proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki,
  • - masło Łaciate 75 g

Do dekoracji:

  • - czekolada gorzka 100 g,
  • - mleko Łaciate 2 łyżki, ,
  • - posypka czekoladowa

Przygotowanie

Krok 1

Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicy. Dodać cukier, cukier waniliowy, jajko, proszek do pieczenia, masło i zagnieść ciasto.



Krok 2

Odrywać kawałki ciasta i formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki spłaszczyć i z jednej strony rozciągnąć tworząc "łezkę".



Krok 3

Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni. Ciastka ostudzić.



Krok 4

Dekoracja: Czekoladę rozpuścić wraz z mlekiem. 3/4 ciasta posmarować czekoladą i posypać posypką. Z przodu narysować oczy i nos.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.